Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

neděle 1. září 2019

Jak přežil rod tak dlouhou dobu, když byl několikrát na pokraji vymření.

     Když jsem dnes přemýšlel nad včerejším vyhledáváním a zamyslel nad zjištěním, jaké jsme měli štěstí, když to množství děti, které zemřelo v rodinách předků a zůstal jen jeden potomek. Mnohdy zůstal v rodině jen jeden človíček a tento byl náš předek.

     Je zajímavé, že k takovýmto situacím docházelo v každé generaci a někdy dokonce i ve více rodinách (mého vývodu) stejné generace u mých předků. Nebyla to jen cholera nebo úplavice, ale i další události, které se udály v dané obci nebo jejím okolí. Mnohdy by stálo za to se hlouběji zaobírat historii celého regionu.  Jedině tak by se dalo objasnit, proč došlo k tak velkému a mnohdy časově velmi krátkém období, kdy v rodinách mých předků došlo k úmrtí většiny potomku. Není to jen epidemie cholery, která se projevila mimo jiné v Dolních Bojanovicích, Sudoměřicích u Strážnice a dalších obcích teď.

     Například v obcích - Charvátská Nová Ves, Poštorná, Břeclav a Stará Břeclav jsem našel v rodině přímých předků několik takových případů. Ovšem matriční záznamy z té doby (19. století), neuvádí v záznamu příčinu úmrtí. Je zde jen úmrtí, datum pohřbu, kdo zemřel, čí to bylo dítě, jakého se dožila věku, ale příčina není uvedena. Přitom zemřely v té době tři děti a jen nejmladší zůstalo, samozřejmě nepočítám do toho později narozené sourozence (tento byl již jen jeden). A to to je popis jednoho případu. Takových případů ve více vesnicích a různých období mám více

Něco na ukázku:


 Levá strana záznamu

Pravá strana záznamu

     A víte jak jste na tom vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat