Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

neděle 25. září 2022

Další možný zdroj informací o našich příbuzných, který nám může v mnohém pomoci

Další z řady rodinných „dokumentů“, kde můžeme získat informace jsou:

  • Ø  nekrology / obituaries
  • Ø  Parte

 

Když si projdeme Nekrology ve starých novinách tak se tam dá najít hodně jmen a členění rodiny. Nebývá to tam jako dnes na parte, kdy je uvedeno

 

Manželka Květa

Dcera Lucie s rodinou

Syn Jiří s rodinou

 

Někdy je také jen napsáno “Truchlící rodina“.

 

 V Nekrologu je mnohdy napsáno více. Nejen jméno manželky, dětí, ale i jejich partnerů, někdy se poštěstí také, že je napsáno kde bydlí.

 V mnoha případech jsem narazil i na jména vnoučat a pravnoučat, ale pak u toho nebylo napsáno ke komu patří.

 Pak se s tím, ale dá celkem obstojně pracovat. Pak je alespoň přehled kolik lidí co se má nalézt a podobně.

 Také to například v dnešní době na internetových píší tak, že se tam rozdělí tito lidí na ty co přežil zesnulý a na ty co přežili zesnulého. Což nám opět napomáhá, kam zaměřit své bádání, a jak ho doplnit. Mnohdy je velmi dobré vědět tato informace.

 Protože se dá v dnešní době celkem těžko získat informace zpět 100 let tak mám nález staršího parte nebo nekrologu může napovědět i více informací než jména. Například se dozvíte, kde probíhal smuteční obřad, případně je tam napsáno, že nebožtík bude zpopelněn a podobně. Protože pokud pak hledáte něčí hrob tak to může být problém protože jeho urna je uložena v kolumbáriu nebo na místech kde se do země ukládají urny a to je v jiném místě hřbitova. A v neposlední řadě, někdo mlže být zpopelněn a pak jeho popel rozprášen na tzv. rozrprachové loučce (nebo jak ji nazvou, případně může být splněno přání nebožtíka a je rozprášen někde jinde.

 Takže pokud získáváte od příbuzných nějaké dokumenty tak mezi ně zařaďte i parte, případně výstřižky (nebo celé novinové stránky) s nekrology.

 Samozřejmě nekrology se dají najít i v našem starém tisku pomocí a najít pomocí vyhledavačů knihoven. Ovšem v zahraničí se to dnes dá najít i na různých webových stránkách. Ovšem např. v USA mají celostátní, ale i pro jednotlivé státy.

 Samozřejmě to záleží na tom v kterém státě budete hledat, každý má jiné stránky pro nekrology, sbírky novin a podobně.

 Když už toho mám tolik tak jsem z toho oděla jeden díl Rodinné kroniky. Některé odkazy jsem již na svých stránkách zveřejnil.

 

Přikládám stránku nekrologů a Parte.




Žádné komentáře:

Okomentovat