Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

sobota 13. března 2021

O městu Dušníky z kterého přišel manželský pár Santmanů

     Jedna z vedlejších knih mé Rodinném kroniky. Tato kniha přináší informace o obci Dušníky, Duszniki-Zdrój, Reinertio ex Comitatu Glacensi.

Pohled na město zobrazené na staré pohlednici:

    Duszniki-Zdrój (česky Dušníky, německy Bad Reinerz či Reinerz Bad, Reinertz) je lázeňské město v jihozápadním Polsku, v Dolnoslezském vojvodství, na řece Bystrzyca Dusznicka (Dušnická Bystřice). Město se nachází v západním Kladsku, blízko česko-polské hranice. V roce 2004 měly Dušníky 5 150 obyvatel. Historicky oblast Kladska patřila k Českému království od jeho počátků. Až Karel IV. Přiřadil Kladsko do Slezska a díky tomuto rozdělení jsme o ně v pozdějších letech přišli. (Podle Wikipedie, upraveno).

     Toto město někdy před rokem 1720 opouští Santman Elio, asi se svou ženou, jejíž jméno ani neznám. Jen předpokládám, že jako ženatý odcházel z tohoto městečka podle zápisu v matrice zvaného Reinertio ex Comitatu Glacensi. Později jsem zjistil současný název Duszniki-Zdrój. Nachází se v Kladsku jen kousek od současné hranice mezi Českou republikou a Polskem.

      Další jejich stopa se nalézá až v matrice města Kojetína. Kudy šli, zde se někde zdrželi a žili tam to nevím, jen matrika nám sděluje jejich pobyt v Kojetíně.

Strom rodu Santman a propojení na rod Pulsberegerů z Kyjova

     Podle mého zjištění z matrik přišli Santmanové z obce Dušnik v Kladsku do Kojetína a následně díky sňatku do Kyjova. Odchod se dá datovat ještě do období, kdy Habsburkové Slezsko s Kladskem ještě neztratili. Jak to vypadá tak na Moravu dorazili v době před rokem 1740, kdy na trůn nastoupila Marie Terezie.

      Nejstarší pár Santmanů by měl pocházet z Dušniku v Kladsku, Santman Jan se již rodí v Kojetíně a žení se s Veselou Rozinou. Spolu mají dceru Santman Barbaru později provdanou za Pulsbergera z královského města Kyjova.

    Povolání Santmana Jana je uváděno jako armamentarius, což česky znamená  zbrojíř.

     Pulsbergerové jsou měšťané města Kyjova a mistři provaznického řemesla. Své řemeslo provozují v domě na Kyjovském náměstí. O Pulsbergrech v Kyjově jsem již na mém blogu psal >>>

Ukázka části stromu (taková větvička):



Tady je ukázka stránek této knížečky z příloh mé Rodinné kroniky:



Žádné komentáře:

Okomentovat