Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

středa 17. března 2021

Předkové na fotografiích a jak je popisuji

 Tady je pár fotografií z rodinného alba a zároveň ukázka jak se dají takové naskenované fotografie v počítači popsat. Samozřejmě mám i ty samé fotografie bez popisu uložené v PC (jsou jak dvojčata). Samozřejmě i popis co je to za foto je součástí názvu fotografie.

Pokud takové fotografie vlastním tak je mám uložené a používám jen skeny, část fotografií také pochází z alb mé babičky a dalších příbuzných a zde vlastním jen skeny. Co se týká sbírky naskenovaných fotografií tak ty jsou součástí zálohy na třech externích HDD.

Na této fotografii jsem zvolil popis přímo nad lidmi a na hoře je napsáno o jakou situaci se jedná.

Zde je připojen proužek pod fotografií se jmény lidí na fotografii. Stačí kliknout a fotka se zvetší.




Zde jsem použil horní proužek k popsání události a v dolním popis lidí odzadu zleva  doprava.

Další foto sem zatím dávat nebudu, ale někdy kombinuji popis přímo na osobu (barva vždy kontrastní aby se to dalo dobře popsat), někdy jsem dokonce nucen tam dát šipku pokud bych musel dát jméno před obličej a podobně. V podstatě je pak možno se podívat na foto bez popisu, ale tu identifikaci je potřeba dotáhnout k jednoznačnému identifikování dané osoby. pokud je tam ve "frontě více osob a je tam osoba jejíž jméno jsem nezjistil tak napíšu je "N" aby bylo jasné, že ji neznám.

Pro zápis do různých vychytávek pro fota , kdy to skryju do dat fotografie je zajímavá, ale dle mého pokud nebude použita u všech skenů tak po pár fotkách, kdy si to člověk bude prohlížet a nenajde vždy popis jen to nebude bavit. Ale když bude fotka bez popisu a za ní fotka s popisem si to při prohlížení přečte raději. Ale to je otázka osobního názoru, který bude daný člověk mít při ukládaní dat, to už si musí rozhodnout každý sám, dokonce se někdo může rozhodnout, že data vloží do fotografie a tu pak ještě opatří popisem.




2 komentáře:

  1. Je to super. Dopředu se omlouvám za určitě hloupou otázku- jak popisky do fotky pro55s8m dostanete? Je na to nějaký zvláštní program? Děkuji Volková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aby to trochu vypadalo, je potřeba znalost obsluhy grafického programu co umí pracovat s vrstvami. Tam je nejen možnost nastavit velikost obrázku, ale i ty bílé okraje. Dále velikost a druh písma. Na to můžete použít i free programy jako je Gimp, Paint.net a podobné. A hlavní zásada je, že si vytvořím novou složku do které NAKOPÍRUJI fotky na kterých budu pracovat (když něco pokazím nic se nestane, originál stále mám).
      Samozřejmě se to může popsat i v tom Windosovském malování, ale tam je to bez vrstev a tak nemůžete s ničím pak už pohnout, jedině začít od začátku.
      A napsat nějaké noty jen tak obecně nejde a psát to na několik grafických programů?

      Vymazat